Een Boomhut en de Ficus elastica


fiscus en een boomhut

Een Boomhut en de Ficus elastica

De Ficus elastica wordt vaak rubberplant genoemd vanwege van het witte melksap in de stam, de stelen en de bladeren. Dat melksap (latex) was vroeger een belangrijke bron voor het maken van rubber. De rubberplant is een spectaculaire kamerplant met dikke, glanzende bladeren die variëren van bordeauxrood tot bijna zwart. De plant kan zich snel aanpassen aan gewone binnentemperaturen. Met voldoende helder licht, voldoende vochtigheid en met zorgvuldig water geven, zal de rubberboom het goed doen in je huis en binnen een paar jaar de hoek van een kamer vullen, met natuurlijk een leuk Boomhutje!



Hoe je de rubberplant verzorgt

Gebruik deze instructies om voor een rubberboom te zorgen. In deze gids wordt uitgelegd hoe je een rubberboom water geeft; haar voorkeuren voor licht, temperatuur, vochtigheid en eventuele extra zorg die ze nodig heeft om haar te helpen groeien.


De Ficus elastica


LICHT

Een van de voordelen van de rubberplant of rubberboom is dat hij het ook met minder licht goed doet. Zet hem op een plek zonder direct zonlicht. Een raam op het noorden is een ideale plek. Probeer de plant nadien niet meer te verplaatsen eens je hem hebt neergezet. Je Ficus kan het moeilijk krijgen als hij wordt verplaatst.

waterdruppel

WATER

Geef water als de bovenste 60% van de aarde droog wordt, en drenk dan grondig totdat het water in de schotel loopt. Maak de schotel leeg als het waterpeil hoog is om de wortels niet te verdrinken. Het ergste dat je met de rubberboom kunt doen, is haar te veel water geven.

VOCHTIGHEID

Omdat de rubberboom afkomstig is uit de tropen, zal ze het waarderen dat je de bladeren besproeit om de luchtvochtigheid te verhogen, vooral als het in de zomer erg warm wordt. Regelmatig besproeien helpt ook om te voorkomen dat mijten (schadelijke insecten) zich op de bladeren nestelen. .

TEMPERATUUR

De plant houdt van de Nederlandse kamertemperaturen: een temperatuur tussen 15° en 22° is ideaal.

VOEDING

Voor het beste resultaat voedt je de plant in de lente en zomer elke maand met een verdunde vloeibare meststof. Er is geen kunstmest nodig tijdens de winter, wanneer de plantengroei van nature vertraagt.

GIFTIGHEID

Rubberboombladeren zijn licht giftig voor mensen en huisdieren. Inslikken veroorzaakt doorgaans irritatie van de mond en de maag en mogelijk braken.

EXTRA VERZORGING

Als de Ficus elastica eenmaal de gewenste hoogte heeft bereikt, kunt u de bovenkant eraf zagen. Je kunt ook ongewenste takken wegsnoeien of bij knippen om de plant een vollere vorm te geven, dit kan je het beste doen in de lente en zomer. Maak de bladeren voorzichtig schoon met een zeer zachte doek of spons en warm water om ze glanzend te houden.


boomhutje

De Ficus elastica is sterk en stevig, maar houdt niet van verandering, kies dus een plaats en laat het haar ding doen!


Bevestigen van het Boomhutje


Bevestigen van het Boomhutje gaat heel gemakkelijk. Zet eerst het Boomhutje in elkaar volgens de handleiding. Er worden twee ijzerdraadjes mee geleverd die aan de achterkant van het Boomhutje door twee gaatjes gaan. Deze ijzerdraadjes kan je om de stam van de plant draaien, het hoeft niet heel strak, het Boomhutje blijft al snel hangen. Gewoon even proberen, de ijzerdraadjes kan je natuurlijk ook weer losmaken om ze strakker te draaien, of om naar een andere plant te verhuizen.

boomhutje in rubberboom