Do it yourself Boomhutje bouwen in een monstera


tekst en foto's van Mevrouw Monstera. www.mevrouwmonstera.nl

monstera en een boomhut

Een Boomhutje voor je kamerplant: Zo zet je hem in elkaar!

Een stoer boomhutje voor in jouw kamerplant, hoe tof is dat! Mevrouw Monstera zag al gelijk voor haar hoe leuk zo’n boomhutje zou hangen in haar grote Monstera deliciosa. Zij heeft deze toffe DIY geschreven zodat ze jullie kan laten zien hoe je hem in elkaar zet en hoe tof hij hangt in een Monstera deliciosa. Lees en kijk gauw verder, want hij is echt niet moeilijk om te maken!


Wat zit er in de DIY kit?

In de kit zit natuurlijk een bouwpakketje van het boomhutje, maar ook een stukje touw voor de touwladder en de schommel, een potje houtlijm, ijzerdraadjes om het boomhutje mee op te hangen en een uitgebreide handleiding.
De onderdelen van het bouwpakketje kun je voorzichtig uit het frame klikken. Het hout is dunne multiplex, deze houtsoort is lekker licht, zodat het niet te zwaar wordt voor in je kamerplant. Ook is het hout licht van kleur zodat je het eventueel gemakkelijk in een mooi kleurtje kan schilderen.

Boomhutje KIT
miniatuur boomhutje

Zelf heb je nog een liniaal of meetlint nodig om het touwtje op te meten. Leg wel een krant of placemat op je werkplek voor het geval je wat lijm knoeit en een vochtig doekje of keukenrol is ook handig om er bij te hebben. Mocht het uitklikken van de bouwonderdelen war stroef gaan dan kan je het nog voorzichtig met een mesje proberen los te maken.

Wil je het boomhutje nog een mooi kleurtje geven? Dan heb je ook nog verf en kwastjes nodig.


Bouwen maar!

Als je alles hebt klaar liggen kan je gaan beginnen met bouwen! In de handleiding staat ook precies hoe je het moet doen, maar mevrouw monstera neem jullie in deze blog ook nog even mee. In de handleiding zijn alle bouw onderdelen ook heel handig genummerd. We beginnen met het vloerdeel en de 4 muren. Druppel houtlijm op de randjes en voeg dan de muren 1 voor 1 samen. Leg het vloerdeel met de lijnen naar boven en lijm dan de muren op deze lijnen. .

bouwen van het boomhutje

Bij stap 2 en 3 ga je verder bouwen aan het dak en het torentje. Let er bij het dak op dat je hem gelijk plakt met de achtermuur en hem over laten steken aan de voorkant. Het torentje lijm je ook eerst in elkaar voor je hem op het dak lijmt. Let er bij het torentje ook op dat het lange dak deel aan de voorkant van je boomhutje zit.

alle onderdelen lijmen

Aangekomen bij stap 4 gaan we starten met het hekje. Kijk van te voren even waar welk hekje moet komen, zodat je ze niet op de verkeerde plaats lijmt. Druppel wat houtlijm op de pootjes van het hekje en ook aan de zijkant en lijm ze op het vloerdeel en aan elkaar.

boomhutje KIT

Het begint al aardig op een boomhutje te lijken!
Bij de kit zitten 15 traptreden, maar je kan hem natuurlijk ook korter maken. Knip in ieder geval 20 cm van het touwtje, want deze heb je nodig voor de schommel. Vouw het touwtje dan dubbel en zet op 4 cm van de vouw een stipje met een pen op beide kanten van het touwtje. Doe dit ook bij 8 cm, 12 cm, 16 cm enz. Leg bij elk stipje vervolgens een knoopje in het touwtje . Trek het touwtje door de 2 gaatjes in de vloer en zorg dat hij dan precies gelijk zit en alle knoopjes tegenover elkaar. Druppel een beetje lijm in de inkepingen van de treden en schuif ze dan tegen de knoopjes aan. Maak hem zolang als je wilt!


Je kan ook extra een DIY touwbrug bestellen bij je boomhutje. Tof als verbinding met een andere kamerplant!

boomhutje bouwen
de touwladder voor het boomhutje

Voordat het dak erop gelijmd kan worden, trek je eerst nog even de 2 ijzerdraadjes door de gaatjes in de achtermuur. met deze ijzerdraadjes kan je het boomhutje vastbinden aan je kamerplant. Dit gaan we later doen.

Nu moet eerst nog het schoorsteentje gemaakt worden voordat het dak erop kan. Lijm deze onderdelen ook aan elkaar en lijm hem vervolgens ergens op het dak. Let erop dat het dak schuin loopt en je de schoorsteen zo er op lijmt dat de schoorsteen recht staat. Als de schoorsteen vast zit kan je het dak op het boomhutje lijmen, net als het andere dak laat je hem hier ook 1 cm oversteken aan de voorkant.

De schommel mag er nu ook in. Trek het touwtje wat je afgeknipt hebt door de gaatjes in het uitstekende gedeelte. Maak 2 knoopjes aan de onderkant en hang met een beetje lijm de schommel aan deze knoopjes. Voilà!

de schommel voor het boomhutje

Nu is je boomhutje klaar om in je kamerplant te hangen! Bevestig hem met de ijzerdraadjes aan je favoriete kamerplant. Trek de ijzerdraadjes niet te strak anders beschadig je je groene vriend! Of doe net als mevrouw monstera en hang hem aan de mospaal. Nou kijk het boomhutje eens shinen in de Monstera deliciosa, geweldig leuk dit!

monstera en het boomhutje

Mevrouw monstera maakte ook nog een timelapse van het in elkaar zetten en lijmen van het toffe boomhutje. Bekijk het leuke fimpje!


Heb jij ook zo’n tof boomhutje in jouw kamerplant? Tag dan @boom_hutje op Instagram en wie weet wordt jouw boomhutje geshowd.

Neem ook zeker eens een kijke op de website van Jonanike: www.mevrouwmonstera.nl. Zoveel leuke DIY's en tips!

Veel succes met bouwen!